Maak kennis

Over Thijs Hoefs

De basis

Met een vader als Toine Hoefs kan het bijna niet anders dat je de liefde voor het paard van huis uit meekrijgt. En dat gebeurde dus ook.

Als twaalfjarig jongetje begon ik mijn vader al te helpen bij zijn werk als hoefsmid. Ook ging ik vaak met hem mee naar keuringen van het KWPN waar hij jurylid en regio-inspecteur was. 

Door deze opvoeding kreeg ik dus niet alleen mee hoe je naar de hoeven van een paard kijkt, maar des te meer leerde ik om naar het totale paard te kijken. Wat een paard echt nodig heeft dat leer je alleen door echt goed naar een paard te kijken.

Nooit uitgeleerd

Op de ENP (eerste Nederlandse particulier) hoefsmedenopleiding behaalde ik mijn diploma tot rijksgediplomeerd hoefsmid en ging ik in de leer bij mijn andere grootmeester Adri de Groot. Adri werd vaak gebeld voor problemen die een ander niet op kon lossen, dus daardoor kwamen er veel hoefproblemen op mijn pad.

Ik heb heel veel van hem geleerd en leer nog steeds ongelofelijk veel, want naar mijn mening ben je nooit uitgeleerd.

Totaalplaatje management

Hoefsmid Thijs Hoefs die een hoef van een paard vijlt.

Uit ervaring weet ik inmiddels dat een goede hoefverzorging niet alleen het bijvijlen en beslaan van de hoeven is. Dat besef kwam pas echt toen ik een paard met straalkanker tegenkwam. 

Ik wilde dat paard per se beter maken, dat zit nou eenmaal in me. Maar dat lukte me niet alleen met hoefverzorging en beslag. 

De gezondheid van de hoef wordt bepaald door meerdere factoren; denk aan de voeding, beweging, waar staat het paard, hoe wordt deze verzorgd en gereden. Alles heeft invloed en daarmee is de hoefverzorging een totaalplaatje van het management.

"Een hoefijzer is er alleen voor om de paardenvoet te beschermen. Als het paard zonder kan, is dat altijd beter."
- Thijs Hoefs -

Basisijzer

Een hoefijzer is er alleen voor om de paardenvoet te beschermen. Als het paard zonder kan, is dat altijd beter.

Maar in veel gevallen die ik tegenkom slijt het paard de hoeven te veel af, slijt hij deze scheef af of heeft hij een afwijkende stand waardoor er wel een ijzer nodig is.

Bij een paard in de topsport is het nog moeilijker om blote voeten te managen. Ik kan de hele dag op blote voeten lopen, maar vraag je mij vervolgens een marathon te lopen dan ben ik blij met een paar schoenen. Als je een goed basisijzer hebt dan wegen de nadelen niet op tegen de voordelen mits het ijzer goed wordt aangebracht.

Daarom is het vak voor mij een kwestie van goed naar het paard kijken en beginnen bij een goede basis.