Hoe ga ik te werk

Werkwijze

Totaalplaatje

Het paard staat bij mij centraal en dan niet alleen de hoeven van het paard, maar het hele paard. De gezondheid van de hoef wordt bepaald door meerdere factoren; denk aan de voeding, beweging, waar staat het paard, hoe wordt deze verzorgd en gereden. 

Alles heeft invloed en daarmee is de hoefverzorging een totaalplaatje van het management. 

Het is vaak onwetendheid waardoor problemen ontstaan. Zelfs een paard dat niet in balans gereden wordt kan ongelijke voeten krijgen.

Recht en krom

Ongelijke voeten door dit soort factoren vragen trouwens weer om een andere aanpak dan een paard wat scheef is op de röntgenfoto’s. 

Je ziet veel smeden die dat willen veranderen, maar je kunt niet iets rechtmaken wat ook daarboven krom is. Als je dat wel probeert maak je het paard kapot. 

Wat je wel kunt doen is het paard zo comfortabel mogelijk maken door de balans rechter te zetten. Dat corrigeren kan tot op zekere hoogte wel bij een paard tot één jaar, daarna groeit het lichaam ernaar.

Kijk altijd naar het paard

Hoefijzer passen bij een paard.

Niet alles kan je als hoefsmid fixen. Een bokvoetje kan ik met een schoentje corrigeren, maar een steltvoetje dat daarop lijkt niet omdat je dan ook te maken hebt met een verkorte pees. 

Dat anatomische inzicht moet je dus wel hebben en is de basis voor mijn complete aanpak. Daarom begin ik altijd met naar het paard kijken, écht naar het paard kijken om vervolgens tot een plan te komen van wat dat paard nodig heeft.

Mijn diensten

Ik kan jouw paard op verschillende manieren helpen met het verzorgen van de hoeven.

bekappen en beslaan

Goed management begint met het verzorgen van de hoef door regelmatig bekappen en eventueel een hoefijzer.

Orthopedisch hoefbeslag en Hoefproblemen

Hoefproblemen kunnen met speciaal hoefbeslag of een gerichte behandeling verholpen worden.